8 živil za povečanje testosterona

Testosteron je moški spolni hormon, ki vpliva na spolni nagon. Hormon je odgovoren tudi za zdravje kosti in mišic, proizvodnjo sperme in rast las. Testosteron se niža, ko se moški stara, pa tudi zaradi kroničnih bolezni. Hipogonadizem, imenovan tudi nizek testosteron ali nizek T, se pogosto medicinsko zdravi, da se preprečijo prihodnje zdravstvene težave. Splošno uravnoteženje hormonov je pomembno za uravnavanje ravni testosterona. To pomeni tudi uživanje dobro uravnotežene prehrane, ki je bogata s hranili.

Nizek testosteron je treba ločiti od erektilne disfunkcije, saj je za rešitev erektilne disfunkcije primerna Viagra oziroma modra tabletka.

Za izboljšanje ravni testosterona je priporočljivo, da se zavedamo popolnega vnosa živil, ki vsebujejo hormone ali hranila, ki posnemajo hormone, kot so fitoestrogeni. Nekatere študije so pokazale, da lahko ta hranila vplivajo na splošno ravnovesje hormonov.

Obstajajo določena žvila, ki jih lahko dodate k vaši prehrani in ki zvišujejo raven testosterone ter so naravno dopolnilo k zdravljenju nizkega testosterona. Dva hranila, ki sta še posebej pomembna za vašo prehrano, sta vitamin D in cink, oba sta pomembna za proizvodnjo testosterona. Ta članek se bo osredotočil na živila, ki vsebujejo velike količine the hranil.

  1. Tuna

Tuna je bogata z vitaminom D, ki je povezan z daljšo življenjsko dobo in proizvodnjo testosterona. Prav tako je hrana, ki je zdrava in bogata z beljakovinami in ima nizko vsebnost kalorij. Ne glede na to, ali izberete konzervirano ali svež tuno, je uživanje te ribe lahko naraven način za povečanje testosterona. Porcija tune izpolnjuje vaše dnevne potrebe vitamina D.

Če niste ljubitelj tune, lahko razmislite o drugih ribjih virih vitamina D, kot so losos ali sardele. Ne pozabite, da je uživanje v primernih količinah ključnega pomena. Prizadevajte si za največ dva do tri obroke na teden, da zmanjšate vnos živega srebra, ki ga najdemo v morski hrani.

  1. Posneto mleko z dodanim vitaminom D.

Mleko je odličen vir beljakovin in kalcija. Otroke in ženske spodbujamo, da pijejo mleko za boljše zdravje kosti, vendar lahko mleko ohrani tudi močne kosti moških. Dodan vitamin D pa lahko nadzoruje  raven testosterona.

Poskrbite torej, da boste izbrali mleko, ki je obogateno z vitaminom D. Izberite nizke vsebnosti maščob ali posnete različice. Imajo enake hranilne snovi kot polnomastno mleko brez vseh nasičenih maščob.

  1. Jajčni rumenjaki

Jajčni rumenjaki so še en bogat vir vitamina D. Medtem ko ima holesterol slab ugled, jajčni rumenjak vsebuje več hranil kot beljak. Tudi holesterol jajčnih rumenjakov lahko pomaga pri nizkem testosteronu. Če nimate nobenih predhodno obstoječih težav s holesterolom, lahko na dan varno pojeste eno jajce.

  1. Obogatene žitarice

Jajca niso edina hrana za zajtrk, ki lahko pomaga pri nizkem testosteronu. Če morate paziti na holesterol v krvi, je to še posebej dobra novica.

Nekatere blagovne znamke žit so obogatene z vitaminom D, da ne omenjamo drugih hranil, ki so zdravi za srce. Razmislite o vključitvi obogatenih žit v vaš rutinski zajtrk, da boste lahko z veseljem začeli svoj dan in obenem še povišali raven testosterona.

  1. Ostrige

Cink je v puberteti nujno hranilo, njegovi učinki pa lahko ohranjajo moške hormone v ravnovesju v odrasli dobi. Moški, ki imajo nizek testosterone imajo koristi od povečanja vnosa cinka, če imajo tudi pomanjkanje cinka. Ostrige so dober vir tega minerala.

  1. Školjke

Občasno uživanje rakovice ali jastoga lahko pozitivno vpliva na raven testosterona. To je deloma posledica vsebnosti cinka v teh priljubljenih morskih sadežih.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje vsebuje kraljevska rakovica iz Aljaske 43 odstotkov vaše dnevne vrednosti cinka v samo 100g porciji.

  1. Govedina

Zdravniki nas svarijo o posledicah, ki nastanejo zaradi prekomernega uživanja rdečega mesa. Ne samo, da imajo nekateri kosi več maščobe kot perutnina, uživanje je povezano z nekaterimi vrstami raka, kot je rak debelega črevesa.

Kljub temu imajo nekateri kosi govedine hranilne snovi, ki lahko povečajo testosteron. Jetra iz govejega mesa so izjemen vir vitamina D, medtem ko mleto goveje meso in pečenka vsebujeta cink.

Dobro je, da izberete samo pusto goveje meso in ga ne jeste vsak dan.

  1. Fižol

Ko gre za testosteron, lahko fižol ponudi več koristi, kot si mislite. Bel, rdeč in rjavi fižol so vsi vir vitamina D in cinka. Pečeni fižol prav tako vsebuje vsa ta hranila, vendar boste potrebovali dodatne vire v vaši dnevni prehrani.

Kot bonus, so ta živila polna rastlinskih beljakovin, ki lahko zaščitijo vaše zdravje srca.