Kakšno nalogo opravlja nadledvična žleza?

Nadledvična žleza

Človek ima dve ledvici in vsaka od njiju ima nadledvično žlezo. Gre za polovico palca veliki žlezi, ki v telesu opravljata nadvse pomembno funkcijo. Konec koncev je prav od teh žlez velikokrat odvisno naše počutje, saj se iz njiju izločajo različni hormoni.

Prav okvara nadledvične žleze velikokrat pomeni poslabšanje zdravniške slike, zato je še kako pomembno, da se morebitno nedelovanje oziroma okvaro ustrezno odkrije in kasneje tudi ukrepa. Za začetek pa bomo povedali nekaj več o hormonu, za katerega ste zagotovo že slišali.

Stresni hormon – kortizol

Kortizol ali stresni hormon je hormon, ki se v telo izloča v različnih stresnih situacijah. In sploh ne gre zgolj za eno vrsto stresa, kajti ta je lahko fizične narave v primeru poškodbe ali psihične narave. Do tu vse lepo in prav, saj je pomembno, da občutimo te reči in se nanje ustrezno odzovemo.

Težava pa nastane, kadar pride do okvare nadledvične žleze, ki ta hormon ves čas proizvaja. To pa pomeni, da se nam poveča raven krvnega sladkorja, zviša krvni tlak in zavre imunski sistem. Kam vse skupaj vodi, je več kot očitno, zato je dobro, da znamo tovrstne simptome prepoznati in se o njih posvetovati z osebnim zdravnikom.

Prenos elektrolitov

Tudi za ta pomemben proces znotraj našega telesa skrbijo nadledvične žleze. Gre za uravnavanje prenosa elektrolitov, kar dejansko pomeni za prenos vode po telesu, kjer se v ledvicah zamenjata natrij in kalij. Natrij potrebujemo, kalij pa se izloči.

V nadledvičnih žlezah se tvorijo tudi androgeni steroidi, ki so povezani s spolnimi hormoni, zato je lahko slabše delovanje omenjenih žlez tudi povod za manjšo željo po spolnosti. Kot vidimo, se v nadledvičnih žlezah odvijajo zelo pomembne reči, ki pa še zdaleč niso edine.

Adrenalin in noradrenalin

O adrenalinu največkrat govorimo, kadar se prestrašimo ali uživamo v kakšni adrenalinski akciji. Denimo na vlakcu smrti ali pri vzletu letala. Adrenalin je še kako pomemben za človeka, saj je tisti notranji alarm v telesu, ki poskrbi za ustrezno reakcijo v določenih izjemnih situacijah. Denimo v primeru nevarnosti, ko je potrebno v trenutku pobegniti.

Gre seveda za stresni hormon, kamor uvrščamo tudi noradrenalin. Nenadno izločanje adrenalina telo dobesedno požene v višje obrate. Ti se opazijo tudi skozi povišano frekvenco srčnega utripa, povišanega krvnega sladkorja in tudi skozi povišan krvni tlak. Ko nivo adrenalina upade, pade tudi krvni sladkor. Takrat lahko občutimo šibkost ter željo po sladki hrani.

Težave z nadledvičnimi žlezami

Ko se sprašujemo o simptomih, ki kažejo na okvaro nadledvične žleze, moramo pomisliti na nekaj različnih. Glavni izmed simptomov so zagotovo nenehna utrujenost, slabost, manjši apetit in težave s spanjem. In ne le nižja telesna teža. V več primerih se pojavi tudi nepojasnjena rast telesne teže, navkljub dejstvu, da se okrog prehrane ni kaj dosti spremenilo.

Potem je tu nepojasnjen izvor in nastanek depresije ali anksioznost. Tudi nezdravo prehranjevanje je lahko simptom težav z nadledvično žlezo. Čeprav se v osnovi zavedate, da to za vas ni dobro, še kar segate po takšni hrani. Pozoren je treba biti tudi na težave s prebavo, pa na nenadno spremembo v višini krvnega tlaka in utripu srca.