Kaj so afrodiziaki in čemu so namenjeni?

Afrodiziaki

Afrodiziaki človeštvo spremljajo že skozi celotno zgodovino. Gre za silno željo po tem, da bi imeli na voljo neko živilo, vonjavo oziroma nekaj, kar bi pri človeku povečalo vzburjenje in željo po seksu. Beseda afrodiziak izvira iz imena boginje ljubezni in spolnega poželenja – Afrodite. Zanimivo, čemu vse so do danes že pripisali moč dvigovanja libida.

V nekaterih primerih gre za povsem običajno hrano, v drugih za sadeže faličnih oblik in takšnih, ki spominjajo na vagino ter povsem tretjih reči, ki so povzročile celo skorajšnje izumrtje določene živalske vrste. Afrodiziake pa se v osnovi deli na interne in psihofizične. Za interne je znano, da gre za tiste, ki jih lahko zaužijemo, medtem ko so psihofizični tisti, ki vplivajo na naše čute.

So ostrige zares pravi afrodiziak?

O tem, ali pravi afrodiziak sploh obstaja, se krešejo različna mnenja. Enako velja za ostrige, ki jim že lep čas pripisujejo izjemno moč za povečanje spolnega poželenja, a v resnici kakšnih znanstvenih dokazov, ki bi podprli to tezo, na žalost ni.

Se pa znanost strinja, da se v ostrigah nahajajo snovi, ki pripomorejo k dvigu libida. V tem primeru je potrebno izpostaviti cink, ki ga zaužijemo z ostrigami in pomaga pri tvorjenju moškega spolnega hormona testosterona. Zanimivo, ta vpliva tako na moški kot tudi ženski libido.

Ginseng – skrivnostni koren

Skrivnostna rastlina, ki si je svojo pot do nas utrla iz Azije, je tamkaj že tisočletja znana po svojih blagodejnih in nadvse zanimivih učinkih. Čeprav se v kulinariki izkaže na različne načine in vpliva na vrsto zdravstvenih težav, pa ji pripisujejo tudi povečanje spolne moči.

Gre še za eno v vrsti živil, ki na neki točki spominjajo na človeško telo. Ginsengove koreninice se suši in iz njih pripravlja čaj, ki vpliva na boljšo koncentracijo in bojda večji libido. Hkrati pa pripravek iz te rastline najdemo tudi v praktično vseh tabletah, ki obljubljajo boljšo erekcijo in več želje po spolnosti.

Kaj pa čokolada?

Nemara ste že slišali, da naj bi celo uživanje čokolade privedlo do večjega poželenja. V resnici gre za to, da se ob sladkih užitkih v našem telesu tvori endorfin, ki je znan tudi kot hormon sreče. In kadar je človek srečen, mu zagotovo bolj pašejo tudi posteljne radosti.

A preden se zapodite v prvo trgovino in zgrabite katero od priljubljenih čokoladnih tablic, povejmo, da bo ta učinkovala le v primeru, da vsebuje vsaj 60 % pravega kakava. Torej tudi tu šteje kvaliteta, a vam zanjo vsekakor ne bo težko odšteti kak evro več.

Vonjave

Med afrodiziake, kamor sicer sodi tudi Španjolska mušica, pa prav tako štejemo določene vonjave, ki jih lahko uporabimo v obliki kadil, sveč ali celo dišav. Zelo priljubljene so dišave, ki so namenjene za kopel, ali pa takšne, ki jih v posebni embalaži zgolj postavimo na določeno mesto v prostoru, kjer želimo povečati spolno poželenje.

Dišeče sveče
Eden izmed afrodiziakov so tudi zelo priljubljene dišeče sveče.

Večinoma gre za pripravke, v katerih se nahajajo posebna eterična olja, ki izparevajo v zrak in na ta način premamijo naše čute, da se počutimo bolj sproščeni in dovzetni za intimna doživetja. Še posebej priljubljeni so vonji sivke, pačulija in vanilije.