Katera dieta je najbolj učinkovita?

Najbolj učinkovita dieta

Splet je naravnost prepoln najrazličnejših diet, ki so delo znanih in neznanih avtorjev. Pri izbiri diete je treba biti skrajno previden, da si ne naredimo več škode kot koristi. Gre namreč za to, da so mnoge nepopolno prepisane in nestrokovno dodelane ali pa celo narejene na pamet.

Veliko je tudi takšnih, ki se sklicujejo na znana imena iz sveta filma in zabave, kjer z velikimi črkami pišejo, kako je ta ali ona zvezdnica izgubila ogromno kilogramov. Dieta mora biti v prvi vrsti zdrava in takšna, da omogoča postopno zmanjševanje prekomerne telesne teže.

Fleksitarijanska dieta

Morda že sami iz besede razberete, za katero vrsto diete gre. Fleksi navadno pomeni nekaj, kar se lahko prilagodi, končnica pa namiguje na vegetarijanstvo. Torej iz tega sledi, da je to skoraj vegetarijanska dieta. Skoraj? Gre za dieto, v kateri prevladujeta večinoma sveže sadje in zelenjava, a občasna pregreha z mesom ni prepovedana.

Fleksitarijanska dieta
Pri fleksitarijanski dieti prevladuje sveža zelenjava, občasno je na jedilniku tudi meso.

V resnici gre za zdravo prehranjevanje, kakršno bi moralo biti, če želimo ostati čili in zdravi. Takšna dieta pa seveda poskrbi tudi, da se telo začne prebujati, bolje funkcionirati in uravnavati telesno težo. Torej brez kakšnih zelo lačnih dni. Fleksitarijanstvo predvideva dve tretjini zelenjave, sadja, žitaric, mlečnih izdelkov ter za slabo tretjino kvalitetnega in nepredelanega mesa.

Ketonska dieta

Omenjena dieta verjetno spada med tiste najbolj učinkovite, a je potrebno poudariti, da ima nekaj tako dobrih kot slabih lastnosti. Bistvo ketonske diete je, da na minimum zmanjšuje vnos ogljikovih hidratov in poveča delež maščob. Vsekakor pri tej dieti ne bomo videli skoraj nič krompirja, sladkorja, testenin, kruha in riža.

Na drugi strani pa bo naša prehrana sestavljena iz kar do 75 % maščob. Logika te diete sloni na prepričanju, da se tako telo odvadi iskati energijo v ogljikovih hidratih, katerih nenadoma ne dobi več, pač pa prične segati po maščobah in se na ta način loti tudi maščobnih zalog, katerih se tako zelo želimo znebiti.

Mediteranska dieta

Lahko bi rekli, da ta dieta vsekakor sodi med učinkovite, s tem da se v resnici sploh ne počutimo, da bi bili na dieti. Dieta kot beseda v osnovi pomeni način prehranjevanja in če je ta mediteranski, to pomeni, da bomo jedli svežo, zdravo in nadvse okusno hrano.

In zakaj naj bi mediteranska dieta delovala? Prav zaradi zdravega načina prehranjevanja, ki telesu omogoča dostop do vseh vitaminov in mineralov ter zdravih maščob. Ribe in perutnina na žaru, oljčno olje, na pari kuhana zelenjava ali pečena na žaru, siri, sveže solate in podobno. In kar še spada k tej dieti, je veliko gibanja. Mediteranci so ves čas v pogonu.

DASH dieta

Morda zanjo še niste slišali, a gre za dieto, ki je prijazna tudi srčno-žilnim bolnikom. Ni skrivnost, da ljudje s težavami kardio-vaskularnega sistema ne smejo uporabljati vseh diet, a DASH dieta je ena tistih, ki jih lahko.

Jedli boste do 8-krat na dan po malo, veliko sveže zelenjave in sadja. Ker takšno prehranjevanje poskrbi za nižji krvni tlak, je jasno, zakaj je DASH dieta tako dobrodošla za ljudi, ki trpijo za koronarnimi boleznimi.