Preberite to, če se konstantno borite z lakoto! (1. del)

Ali se borite s stalno lakoto? Ali ste spet lačni po kratkem času po tem, ko ste jedli? Ste se kdaj ustavili in se vprašali: »Zakaj sem ves čas lačen?«

Kot nekdanja “lačna deklica” se lahko popolnoma poistovetim. Rodial sem se z apetitom in ljubeznijo do hrane, ki jo je bilo na desetletja težko zadovoljiti ali razumeti …

Zakaj mi je bilo potrebno toliko več hrane, da sem bila dejansko zadovoljna, kot pa drugi ljudje? Zakaj sem bila ponavadi lačna v tako kratkem času? Zakaj je bilo tako težko izgubiti težo, čeprav sem sledila prehrambenim nasvetom o vadbi in prehranjevanju z nizko vsebnostjo maščob? Ni imelo smisla! Jedla sem popolnoma iste stvari kot moj brat in sestra. Toda jaz sem bil tista, ki je potrebovala več hrane, da sem bila sita, in kljub temu sem bila večino časa lačna. Jedla sem konstantno in to se je začelo kazati na moji teži.

Zajtrk je bil najpogosteje sestavljen iz žitaric z vlakninami in sladkorjem, mlekom z manj maščobe ali pa tisti sveže pečen bel kruh, ki sem ga namazala z margarino in marmelado. Vse je bilo postreženo z velikim kozarcem pomarančnega soka.

Kosilo je bilo običajno sendvič z mehkim belim kruhom s čipsom ali presticami, piškotki in občasnim kosom sadja. V šoli smo pogosto imeli na voljo piškote ali kakšno drugo pijačo.

Ker je moj oče delal ponoči, večerja ni bila tako velika kot v drugih družinah. Morda smo imeli juho in sendviče, zamrznjene pite, pripravljene z rižem, pizzo, testenine ali kakšno pečenko. Zelenjava je bila redko na jedilniku in ponavadi konzervirana.

Ko sem vstopila v najstniška leta in v svoje 20-te in 30-te, sem sledila določenim prehranskim nasvetom. Izogibala sem se maščobam, pojedla malo beljakovin, napolnila z ogljikovimi hidrati in rezultat je bil, da sem bila bleda in mehka! Hodila sem, tekla, igrala tenis in se redno udeleževala tečajev aerobike, toda teža se me je držala kot mačje dlake na puloverju.

Ko sem imela tega dovolj, sem pristala na dieti, ki ni vključevala sladkorja.

Po letih eksperimentiranja in veliko študije sem končno odkrila skrivnosti, kako NE biti ves čas lačna in navdušen sem, da jih lahko delim z vami!

KRVNI SLADKOR IN OBČUTLJIVOST NA SLADKOR

Končno sem ugotovila, da sem ena izmed mnogih ljudi, ki so občutljivi na sladkor in škrob. Visoko rafinirani ogljikovi hidrati v obliki sladkarij, kruha, rafiniranega škroba, krekerjev, riža, moke in žitaric, mi povzročijo strm dvig sladkorja v krvi, posledično pa nato doživim prosti pad in ogromno lakoto. Rezultat je torej lakota, ki me pusti razdražljivo in tresočo.

Preden sem spoznala, kaj se dogaja, me je moja lakota pripeljala do tega, da sem se vedno znova “napolnila” z zelo rafiniranimi ogljikovimi hidrati z nizko vsebnostjo maščob – sadjem, pecivom, krekerji, piškoti brez maščobe, riževo pecivo, itd,… Na koncu sem imela na telesu veliko maščobe, bila sem nesrečna in še vedno tako zelo lačna, ker se nisem znala pravilno prehranjevati. Občutljivost na sladkor in škrob imajo mnogi ljudje, kar je povzročilo eksplozijo debelosti, sladkorne bolezni in drugih kroničnih bolezni. Ko vidite debelega človeka, verjetno gledate osebo, ki je “pokvarila” metabolizem in hormonsko ravnovesje z uživanjem napačnih vrst hrane. Verjamem, da je debelost bolj verjetno posledica pomanjkanja znanja in razumevanja kot pomanjkanja moči volje.

Obstaja boljši, bolj zdrav način, da nahranite svoje telo in upravljate s lakoto, ki ga je vredno raziskati. Deluje zame in mnoge druge in lahko deluje tudi za vas. Je samo preklop iz uživanja rafiniranih ogljikovih hidratov k uživanju prave hrane, uravnoteženje obrokov in prigrizkov, omejevanje prej omejenih visoko rafiniranih ogljikovih hidratov in uživanje več maščobe, kot to predlagajo “strokovnjaki za prehrano”.

Ko pravilno napolnite svoje telo, ima to priložnost, da se vrne v ravnovesje, kar si vedno prizadeva doseči. Ko so vaši hormoni in presnova v ravnovesju, telo deluje pravilno in teža se lahko zmanjša. Za ljudi, ki so občutljivi na sladkor ali škrob, narediti morate, kar se da, da ohranite stabilnost krvnega sladkorja.

Razumevanje, kako lahko krvni sladkor in inzulin v vašem telesu zmedeta tiste, ki nimamo biokemijske stopnje, mi je pomagalo, da o tem razmišljam na preprost način.

Večina nas ima telesa, ki radi hranijo zelo majhne količine glukoze naenkrat. Pomislite na zelo počasno stalno kapljanje, npr. kapljanje iz pipe. Ko naenkrat zadanete svoje telo z veliko sladkorja in škroba, namesto kapljanja poplavite svoj krvni obtok s sladkorjem, tako da mora sprostiti insulin, da preusmeri ves presežek iz vašega krvnega obtoka in v svoje celice.

Na žalost, za kompenzacijo vašega telesa se običajno konča sprostitev preveč insulina, ki povzroči, da vam krvni sladkor pade prenizko in povzroči signale lakote in še eno povečanje sladkorja, ta cikel pa se konstantno ponavlja.

Ta cikel lahko povzroči debelost, občutljivost na insulin, sladkorno bolezen in bolezni srca.

Če je vaš dan videti nekako takole:  skodelica sladkih žitaric za zajtrk, rezina pice ali sendvič z belik kruhom za kosilo, čips za prigrizek in testenine za večerjo, nato pa čokoladni piškotek za sladico – vaš problem je, da se nenehno napolnjujete s prehransko pomanjkljivimi rafiniranimi ogljikovimi hidrati. Zaradi pomanjkanja vlaken njihove prvotne oblike, preprosti in rafinirani ogljikovi hidrati hitro izginejo v telesu, kar poveča krvni sladkor in povzroči, da se ta nato zruši. Nizke ravni glukoze so tisti, ki sprožijo vaše hormone lakote, zaradi česar imate željo po ŠE VEČ ogljikovih hidratov! Ena izmed najboljših stvari, ki jo lahko naredite za svoje telo, je, da ohranite stabilnost krvnega sladkorja. Nagrajeni boste z manjšo lakoto, boljšim hormonskim ravnovesjem in hujšanjem brez velikega napora. Tako boste vitkejši in čustveno stabilnejši, kot kdajkoli prej. Moja lakota nikoli ne uide izpod kontrole, kot je nekoč.

Vse se nanaša na pravilno prehranjevanje s pravimi vrstami hrane, da bodo signali zadovoljstva pravilno delovali in da bo krvni sladkor stalen.

  1. Jejte pravo hrano in se izogibajte predelani, prečiščeni hrani.

Z bolj hranljivo hrana, ki jo dobi vaše telo, in manj “praznimi kalorijami”, ki jih zaužijete, postane vaše telo srečnejše, kar povzroči bolj zdravo presnovo in manj intenzivne signale lakote.

Niso kalorije tiste, ki zadovoljijo vašo lakoto, temveč hranila: vlakna, beljakovine in zdrave maščobe. Pri rafiniranih ogljikovih hidratih manjkajo vsa tri hranila, prav tako manjkajo hranila vsem prigrozkom, ki vsebujejo 500+ kalorij. Torej, ne glede na to, koliko jeste, bo vaše telo po uživanju preprostih ogljikvih hidratih, šlo v iskanje več hrane. Rezultat: bolj počasni boste in bolj lačni.